BÜYÜKŞEHİR, TOPLU TAŞIMADA KORONAVİRÜS TEHLİKESİNİ EN AZA İNDİRMEK İÇİN KLİMALARI ÇALIŞTIRMIYOR

NORMALLEŞME DÖNEMİNDE KORONAVİRÜS’ÜN BULAŞMASINI EN AZA İNDİRMEK İÇİN TOPLU TAŞIMADA PENCERELER AÇIK SEYAHAT EDİLECEK

BÜYÜKŞEHİR, TOPLU TAŞIMADA KORONAVİRÜS TEHLİKESİNİ EN AZA İNDİRMEK İÇİN KLİMALARI ÇALIŞTIRMIYOR
BÜYÜKŞEHİR, TOPLU TAŞIMADA KORONAVİRÜS TEHLİKESİNİ EN AZA İNDİRMEK İÇİN KLİMALARI ÇALIŞTIRMIYOR
BÜYÜKŞEHİR, TOPLU TAŞIMADA KORONAVİRÜS TEHLİKESİNİ EN AZA İNDİRMEK İÇİN KLİMALARI ÇALIŞTIRMIYOR

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin toplu taşıma araçlarında, devam eden Koronavirüs tehlikesi nedeniyle klimalar çalıştırılmıyor. Otobüslerdeki klimaların içerideki havayı belirli bir sistemden geçirdikten sonra tekrar içeriye üflediği için bu süreçte sağlık açısından tehlike taşıdığını belirten Engelliler ve Sağlık Hizmetleri Dairesi Başkanlığı’nda görevli Doktor Serhat Kandemir, konu hakkında vatandaşları bilgilendirdi. Doktor Kandemir, bu süreçte doğal havalandırma yöntemi olan pencereleri açık tutarak seyahat etmek gerektiğini vurgulayarak, vatandaşlardan salgın sürecinde biraz daha fedakarlık beklediklerini söyledi.

 

Koronavirüs salgınının yoğun bir şekilde yaşandığı süreçte her türlü önlemi alan Mersin Büyükşehir Belediyesi, yeni normalleşme döneminde de tedbiri elden bırakmıyor. Hizmetlerinde halk sağlığını önceleyen Büyükşehir Belediyesi, yaz aylarının gelmesine rağmen Koronavirüs tehlikesini en aza indirmek için otobüslerde klimaları çalıştırmıyor.

Klima kullanımı virüsün yayılmasını tetikleyebilir

Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanlığı ile Engelliler ve Sağlık Hizmetleri Dairesi Başkanlığı tarafından alınan önlemler kapsamında, klima yolu ile virüsün yayılımının engellenmesi amacıyla toplu taşıma araçlarında klimalar çalıştırılmıyor.

Klima kullanımının virüsün yayılmasında bir etken olabileceği tehlikesi üzerine tedbiri elden bırakmayan Büyükşehir Belediyesi, klima yerine doğal havalandırma yolu ile içerideki havayı temiz tutmaya çalışıyor.

Pencerelerin açık tutulması gerektiği konusunda Mersinliler’i uyaran Engelliler ve Sağlık Hizmetleri Dairesi Başkanlığı’nda görevli doktor Serhat Kandemir, vatandaşların klimaların açılması yönünde ısrar etmemesi gerektiğini vurguladı.

“Klimalarımız iç hava ile çalışan klimalar”

Klimaların ortamdaki mevcut havayı mekan içinde dağıttığı için hijyenik olmadığını belirten doktor Serhat Kandemir, Koronavirüs salgınının başladığı günden bu yana Büyükşehir Belediyesi olarak toplu taşıma araçlarında her türlü tedbirin alındığını ifade etti. Kandemir, yeni tedbirlerden birinin de toplu taşıma araçlarında klimaların çalıştırılmaması olduğunu belirterek, havanın ısınmasına rağmen toplu taşıma otobüslerinde klimaların neden açılmadığı konusunda Mersinliler’i bilgilendirdi. Doktor Kandemir, “Toplu ulaşım araçlarını kullanan vatandaşlarımızın eminim ki klimaların niye çalışmadığı ile ilgili kafalarında soru işaretleri vardır. Bizim klimalarımız iç hava ile çalışan klimalar. Dolayısıyla içerideki havayı emiyor ve belirli bir sistemden geçirdikten sonra tekrar içeriye üflüyor. İşte eğer bir hastalık taşıyan birisi aracımızda seyahat ediyorsa, ondan damlacık yolu enfeksiyonuyla havaya saçılmış partikül klimamız tarafından emilip, tekrar otobüsün içine püskürtüldüğünde, o virüs tüm otobüsün içini kaplayabilmekte ve otobüsümüzde seyahat eden bütün vatandaşlarımıza bulaşabilme ihtimalini artırmaktadır. Bu sıcaklarda klimasız herhangi bir araçta, otomobilde bile seyahat etmemiz çok güç olabilir ama bu süreçte belirli şeylere biraz daha hassasiyet göstereceğiz” diye konuştu.

Virüs damlacık yolu ile bulaştığı için toplu taşıma araçlarında seyahat eden yurttaşların, maske kullanımının yanı sıra konuşurken yüksek sesle, bağırarak konuşmamaya özen göstermeleri gerektiğini de vurgulayan Kandemir, 1 Haziran 2020 tarihinden itibaren girilen yeni normalleşme sürecine ilişkin de şunları söyledi:

“Ama bu normalleşme 3-4 ay öncesi, yani Korona öncesi gibi olmayacak. Maske, mesafe ve hijyene mutlak suretle daha çok dikkat edeceğiz. Devletimizin bütün kurumları, bütün çalışanlar büyük gayretler içerisinde bu seviyeye geldik. Ülkemiz oldukça ucuz atlatıyor durumda ve Mersin il olarak da yine hepimizin gayreti ile oldukça başarılı sonuç alınan, yani az vaka, az ölüm oranları ile oldukça iyi yerde. Dolayısıyla bu başarımıza gölge düşürmeyelim. Tabi ki bu başarının sağlanmasında en büyük pay da bu kurallara, uygulamalara uyan siz değerli vatandaşlarımızın.”

“Pencereler açık halde seyahat edeceğiz”

Doktor Kandemir, alacakları tedbirler ile vatandaşların ikinci bir dalgalanmaya müsaade etmemeleri gerektiğini ifade ederek, bu dönemde doğal havalandırma yöntemlerinden biri olan pencerelerin açık tutularak, içeriyi serinletmenin daha sağlıklı olduğunu söyledi. Kandemir, “Bu normalleşmeyi tamamen 4 ay öncesi, Korona öncesi gibi düşünmeyelim. Mutlaka maske takmaya, 1,5-2 metre fiziksel mesafeye ve hijyene mutlak suretle uymaya devam edelim. Kapılar hariç neredeyse bütün pencerelerin üzerinde küçük pencerecikler var. Bunlar açık halde seyahat edeceğiz ki, hiç olmazsa biraz daha içeride serinlik sağlayabilelim, dışarıdan taze ve temiz hava ile bu yolculuğumuzu tamamlayalım. Bu noktada siz değerli vatandaşlarımızdan biraz daha fedakarlık, biraz daha sabır bekliyoruz” dedi.