“METRO VE RAYLI SİSTEM PROJELERİNE HAZİNE GARANTİSİ VERİLMELİ”

“METRO VE RAYLI SİSTEM PROJELERİNE HAZİNE GARANTİSİ VERİLMELİ”

“METRO VE RAYLI SİSTEM PROJELERİNE HAZİNE GARANTİSİ VERİLMELİ”

Büyükşehir Belediye Başkanları Buluşması’na katılan 11 Belediye Başkanı, aralarında Mersin’in de olduğu bazı illerin raylı sistem ve metro gibi ulaşım projelerine Hazine’nin garanti vermesi çağrısında bulundu, şehirler arasında çifte standart yapılmamasını istedi.

Belediye başkanlarının ortak bildirisinde, Belediye Kanunu’nda yapılacak değişikliklerin belediyelerle görüşülerek hazırlanması gerektiği vurgulanarak, “İnternette dolaşan taslak gerçek ise belediyeler kilitlenir. Hizmet yapamaz hale gelir” denildi.

11 Büyükşehir Belediyesinin eşzamanlı olarak deprem konusunda çalışma yapacağının ifade edildiği bildirgede, tüm afet durumlarında acil müdahale, hasarın en aza indirilmesi ve kriz yönetimi konularında hazırlanacak raporun Nisan ayındaki toplantıda kamuoyuna açıklanacağı kaydedildi.

MERSİN/(FOTOĞRAFLI-GÖRÜNTÜLÜ)

“Bereketli Topraklar Üzerinde Akıllı Kentlere Doğru” çalıştayında bir araya gelen Cumhuriyet Halk Partili 11 Büyükşehir Belediye Başkanı, çalıştayın sonunda 6 maddelik bir sonuç bildirisi yayınladı. 11 Belediye Başkanı, aralarında Mersin’in de olduğu bazı illerin raylı sistem ve metro gibi ulaşım projelerine Hazine’nin garanti vermesi çağrısında bulundu, şehirler arasında çifte standart yapılmamasını istedi.

Deprem konusunda eşzamanlı çalışma

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in de imzaladığı sonuç bildirisini, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar okudu. 11 Büyükşehir Belediyesinin eşzamanlı olarak deprem konusunda çalışma yapacağının ifade edildiği bildirgede, genel sekreterler düzeyinde yapılacak bu çalışmaları Muğla Belediyesi’nin koordine edeceği, tüm afet durumlarında alınacak tedbirler, hızlı müdahaleler, hasarın, can ve mal kaybının en aza indirilmesi ve kriz yönetimi konularında hazırlanacak raporun Nisan ayındaki toplantıda kamuoyuna açıklanacağı kaydedildi. Ayrıca bildirgede, 11 Büyükşehir Belediye Başkanının ilçe belediye başkanları ile toplantı yaparak, depremden önce alınabilecek tedbirler ile ilgili özellikle kaçak inşaatlarla mücadele konusunda görüşecekleri de yer aldı.  

Bildiride, son 7 yıldır birçok kenti etkileyen Suriyeli göçmenler konusunda da Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin koordinesinde bir çalışma yapılacağı, sorunları ve çözüm önerilerini içerecek raporun Nisan ayında açıklanacağı belirtildi.

Başkanlardan Mersin’i de ilgilendiren Hazine garantisi çağrısı

11 Büyükşehir Belediye Başkanının sonuç bildirgesinde, aralarında Mersin’in de olduğu bazı illerin raylı sistem ve metro projeleri için devlet desteği verilmesi talebi de yer aldı. Bildiride, “Büyükşehir belediyelerince yapılan yatırımlarda bazen devlet kurumları tarafından verilecek izinlerde çifte standart yapılmaktadır. Metro hatları ve ulaşım gibi konularda taleplerimiz karşılıksız kalmaktadır. 40 milyonun üzerinde insanın yaşadığı kentlerimizdeki bu süreçlerde yatırım planlarına alınması, Hazine garantisi verilmesi gibi iş ve işlemlerde her belediyeye eşit davranılması konusunda hükümete sesimizi duyurmak üzere sizinle paylaşıyoruz” denildi.

Sonuç bildirisinde, başta ulaşım ve raylı sistemler olmak üzere birçok konuda belediyelerin kredi bulması süreçlerinde ortak hareket etme kararı alındığı, belediyelerin tarımsal üretim kooperatifleri başta olmak üzere kooperatifleri destekleme kararlılığını bir kez daha vurguladığı da ifade edildi.

“Demokrasimizin en kötü çalışması”

Cumhuriyet Halk Partili belediye başkanlarının sonuç bildirisinde, Belediye Kanunu’nda yapılacak değişiklik hazırlıklarıyla ilgili endişeler de dile getirildi. Bildiride şu ifadelere yer verildi:

“5393 sayılı Belediye Kanunu’nda yapılması düşünülen değişiklikle ilgili olarak sağda, solda ve sosyal medyada dolaşan taslak görmekteyiz. 11 Eylül 2019’da 30 Büyükşehir Belediyesi ile katıldığımız Cumhurbaşkanlığı Toplantısı’nda aramızdan seçilen 3 belediye başkanının oluşturduğu bir komisyon ile taslağın oluşturulacağı düşünülürken, 5 ay sonra dahi temas kurulmadı. Hükümetimizin birlikte çalışma sözünü tutmasını temenni ediyoruz. Alınacak kararların atanmışların dayatmasıyla değil, 83 milyon vatandaşımızın temsiliyle, yerel yönetim anlayışıyla gerçekleşmesini demokrasinin gereği olarak görüyoruz. Sağda, solda dolaşan taslak, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin, demokrasimizin en kötü, 21. yüzyıla yakışmayan bir çalışmasıdır. Böyle bir çalışmanın olmadığını düşünüyoruz. Biz hala Sayın Cumhurbaşkanı’nın yasa tasarısıyla ilgili çalışmanın belediye başkanlarından oluşan bir komisyon tarafından yapılacağı yönündeki taahhüdünün yerine getirilmesini arzu ediyoruz. Umarız bu internette dolaşan taslak asparagastır. Eğer öyle bir taslak çıkarsa belediyeler kilitlenir. Bırakın büyük projeleri şu an yapmakta olduğu temel hizmetleri bile yapamaz olur. Bu da halkı cezalandırmak olur.”

Vatandaşların başkanlara ilgisi yoğundu

“Bereketli Topraklar Üzerinde Akıllı Kentlere Doğru” çalıştayının kapanışının ardından belediye başkanları hatıra fotoğrafı çektirdi.

Daha sonra Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, esnafı ziyaret etti. Başkanlar, halkın yoğun ilgisi nedeniyle sokakta yürümekte zorlandı.