Mezitli’de, Şiirler, Şarkılar ve Güvercinler Barış için Havalandı

Mezitli’de, Şiirler, Şarkılar ve Güvercinler Barış için Havalandı

Mezitli’de, Şiirler, Şarkılar ve Güvercinler Barış için Havalandı

Mezitli Belediyesinin 1 Eylül Dünya Barış Günü nedeniyle düzenlediği etkinlikte şair, eleştirmen ve yazar Ataol Behramoğlu Mezitlililerle buluştu. Mezitli Belediyesi Amfi Tiyatroda gerçekleşen ve vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği geceye; Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan’ın yanı sıra Belediye Meclis Üyeleri ve Muhtarlar da katıldı. Mezitlilere unutulmaz bir şiir dinletisi sunan Ataol Behramoğlu’na, sanatçı Haluk Çetin gitarıyla eşlik etti. Behramoğlu, ‘Yaşadıklarımdan Öğrendiğim Bir Şey Var’, ‘Bebeklerin Ulusu Yok’, ‘Aşk İki Kişiliktir’, ‘Bu Aşk Burada Biter’ gibi şiirlerini okurken, Haluk Çetin ise, Behramoğlu’nun şiirlerinden bestelenen şarkıları seslendirdi.

 

‘NEŞET TARHAN BENİM ÖZ KARDEŞİM GİBİ’

Sahnede Başkan Tarhan ile ağabeyi Nedim Tarhan’ın vesilesiyle başlayan dostluğunu anlatan Ataol Behramoğlu, arada yaptığı konuşmada; “Gerek kişiliği gerek yakaladığı başarıları, kenti ve ülkesi için çabaları nedeniyle Başkan Neşet Tarhan’ı öz kardeşim gibi severim. Onun Ağabeyi Nedim Tarhan’la da aynı hücrede yatmış birisi olarak ağabeyi de sayılırım. Bu iki kardeş adeta insanlıkta yarışırcasına güzel şeyler başardılar. İnandıkları değerleri sonuna kadar savundular. Nedim Tarhan’la aynı hücrede yatarken, dünyada hapishanedeki duruşu ve sürgün yıllarımız sırasında en çok etkilendiğim insandır. O asil duruşunu hiç unutamam ve Neşet Tarhan’ı da ağabeyi Nedim Tarhan gibi canımın içinde saklarım” ifadelerini kullandı.

Behramoğlu’nun Nedim Tarhan için yazdığı ‘Bir arkadaşımı dinledim yurdunu savunurken, - İnanç ve güç doluydu – şaşkın yüzler sarkmıştı kürsüden; - “Bizler yarının insanlarıyız” diye düşündüm, - “Onlar ise ölüdür, şimdiden…” şeklindeki şiiri duygusal anların yaşanmasına neden oldu.

 

‘MUSTAFA KEMAL ATATÜRK BİR YAŞAMA USTASIDIR’

Dinletide Mustafa Kemal Atatürk ve başardıklarıyla ilgili düşüncelerini de aktaran Behramoğlu, “Büyük insanlar, büyük devlet adamları, büyük entelektüeller var dünya üzerinde ama bunların hepsini taşıyan tek bir kişi var o da Mustafa Kemal Atatürk’tür. Ben ona bir yaşam insanı diyorum. Hayata dair, her şey onda var. Yüzerken, giyinirken, çatal tutarken, çocuk severken, insana dair ne varsa her şeyi örnekleyerek bizlere öğretmiştir. Bir yaşama ustasıdır Mustafa Kemal Atatürk. Ben de ‘Yaşadıklarımdan Öğrendiğim Bir Şey Var’ isimli şiirimi ona ithaf ediyorum” dedi.

 

 

‘77’DE BARIŞ MÜCADELESİ VERENLER BİZLERE ÖZGÜRLÜK MÜCADELESİ BIRAKTI’

 

Dinletinin sonunda Behramoğlu ve Çetin’e çiçek vererek yaşattıkları muhteşem şiir akşamı için teşekkür eden Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, “1939’da Nazilerin Polonya’yı işgal ederek 50 milyon kişinin ölümüne neden olduğu 2. Dünya savaşının başlangıcı olduğunu hatırlatan

Atatürk Cumhuriyeti kurulduğunda, 1931’de Atatürk; ‘Yurtta barış-dünyada barış’ diyordu.

Ülkemizin yüz akı bir grup aydın dünyada adil ve kalıcı barış için 1977’de barış derneğini kurdular.

12 Eylül 1980 darbesi bu derneği kapattı. Aralarında ağabeyim merhum Nedim Tarhan’ın ve Sayın Ataol Behramoğlu’nun da bulunduğu kurucularını yıllarca cezaevinde tuttu. Sonunda hepsi beraat ettiler. Ama yaşadıkları acıların yanında bizlere kocaman bir özgürlük mücadelesi bıraktılar” dedi.

Başkan Tarhan’ın okuduğu “Barış,

Çocuğun gördüğü düştür barış.

Ananın gördüğü düştür barış.

Ağaçlar altında söylenen sevda sözleridir barış.

Barış, açılan bir pencereden, ne zaman olursa olsun

Gökyüzünün dolmasıdır içeriye;

Kitaplık yapıldığı zaman hapishaneler

Geceleyin kapı kapı dolaştığı zaman bir türkü

Ve dolunay, taptaze yüzünü gösterdiği zaman bir bulutun arkasından

Herkesin kardeşim demesidir birbirine, yarın yeni bir dünya

Kuracağız demesidir;

Ve kurmamızdır bu dünyayı türkülerle.

Barış budur işte” şeklindeki şiiri Amfi Tiyatroyu dolduran şiir severler tarafından büyük alkış aldı.

 

KİTAPLARINI İMZALARKEN ARASINA ÇİÇEK BUKETİ KOYDU

Şiir severlerin alkışlarıyla Amfi Tiyatronun duvarlarının inletildiği gecenin sonunda gençler beyaz barış güvercinlerini gökyüzüne uçurdular.

Şair Ataol Behramoğlu, konser sonrası kitap imza etkinliği düzenledi. Mezitlililer, özgürlük, aşk ve mücadele şiirlerinin yer aldığı kitaplarını ünlü şaire imzalatmak için uzun kuyruklar oluşturdu. Behramoğlu, her imzaladığı kitabın arasına, Başkanımız Neşet Tarhan’ın hediye ettiği çiçek buketleri koydu.