Prof.Dr. Ayşe Çalık Ross

Prof.Dr. Ayşe Çalık Ross

Prof.Dr. Ayşe Çalık Ross

Gülnar Hatun, Anadolu’da 1266 yıl önce kadına şiddetin ilk örneği

Gülnar Hatun, Anadolu’da 1266 yıl önce kadına şiddetin ilk örneği

İhsan DÖRTKARDEŞ/İSTANBUL, (DHA)- KOCAELİ Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof.Dr. Ayşe Çalık Ross, Anadolu’da 750’li yıllarda zulüm görmüş kadınlar için Gülnar Hatun’un ilk örneklerden birini oluşturduğunu söyledi.
Prof.Dr. Ayşe Çalık Ross, ‘Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Ve Uluslararası Dayanışma Günü’ etkinlikleri kapsamında Avcılar Belediyesi Barış Manço Kültür Merkezi’nde konferans verdi. Prof.Dr. Çalık Ross, 'Gülnar Hatun Kimdir?' konferansında ana yurtları Orta Asya'dan zorunlu göç etmek zorunda kalan göçer atalarının, Gülnar Hatun önderliğinde büyük savaş ve uğraş vererek, Mersin’e geldiklerini ve onun adını yerleştikleri bugünkü Gülnar İlçesi’ne verdiklerini anlattı. Prof.Dr. Ayşe Çalık Ross, eldeki kaynaklara göre Gülnar Hatun’un, 750’li yıllarda Emeviler döneminde zulüm görmüş Türk halkının bir temsilcisi ve kadına şiddetin ilk örneklerden biri olduğu için Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü'ne taşımak istediklerini anlattı. Prof.Dr. Çalık Ross, Gülnar Hatun’un çatışmalar karşısında aşırı derecede şiddet gördüğünü anlatırken, “Ona ve obalarına şiddet uygulandığını görüyoruz. Bu şiddetin bir kısmında din değiştirme, yurtlarını ellerinden alma ellerindeki mal varlıklarını gasp etme var” dedi.
Prof.Dr. Ayşe Çalık Ross, Çin,Irak veya İran kaynaklarından derlenen, bilimsel olarak araştırılmadığı için hala gün yüzüne çıkarılmamış bir değer olan Gülnar Hatun’un kadına karşı yapılan zulme karşı mücadele verdiğini, kurduğu dokuma tezgahının başında kız arkadaşlarını da yetiştirdiğini, Emeviler’den gizli kadın yardımlaşma dernekleri loncaları kurduğunu anlatırken şöyle dedi:
"O BAĞLAMA HİÇ SUSMADI"
"Bir gün kurduğu tezgahta arkadaşlarını dinlendirmek ister. Eline bağlamasını alır, türküler söyler. O bağlama hiç susmadı, susturamayacaklar hep çalacağız. Ben de çalıyorum. Komutanın askerleri ‘Günah’ diye türkü söylemeyi yasaklarlar. Askerler kızların eve dönerken yüzlerini kesin örtmelerini isterler. İtiraz eden Gülnar Hatun tartaklanır, dövülür. Ama o karşı gelir, kolundan tutan askerlere bir tokat atar. Boğuşma başlar. Askerler kaçmak zorunda kalır. Gülnar Hatun bir ara arasının bozulduğu babasına ‘Siz Çinliler’e esir olmadınız. Biz de Araplar’a tutsak olmayacağız. Esirlik bizim tabiatımızda yoktur’ der. Bunlar efsaneler, yazılı tarih değil diye biz göz ardı edemeyiz. Biz onlarla doğduk, onlarla büyüdük, bu günlere geldik. 7 bin nüfuslu küçücük bir ilçe Gülnar’dan yetişen 180 profesör var. Okuma oranı yüzde 98.5. Gülnar Hatun’un ruhu yaşıyor. Gülnar; Haydi Kızlar Okula kampanyasının girmediği tek ilçe, tek yerleşim yeridir Kızlar koyun, oğlak güder ama hepsi benim gibi okumuştur.”
Avcılar Belediye Başkanı Handan Toprak Benli de, Prof.Dr. Ayşe Çalık Ross'a teşekkür plaketi verirken, Orta Asya'dan Anadolu’ya 1071’den de önce 700’lü yıllarda gelenlerin Gülnar Hatun önderliğinde yerleştiklerini, kadınların önderlik ederek veya erkeklerin yanında Anadolu’da daha sonra da Rumeli, Balkanlar da uygarlıklar kurduklarını söyledi.